امروزه در کلینیکهای زیبایی بهترین روشهای کاشت مو با استفاده فناوریهای روز برای افرادی که به دنبال روشهای مختلف کاشت موی طبیعی سر میباشند یک امر بسیار مهم خواهد بود. اگر قبل از استفاده از این امکانات و خدمات به دنبال مطالعه علمی مقالات در حوزه کاشت و یا برداشت مو میباشید مطمئناً به کلمه فولیکول مو رسیدهاید. اگر بانام فولیکول مو آشنا نیستید و به دنبال یک اطلاعات جامعی از ساختار تشکیلدهنده آن میباشید. با ما در این مقاله از سایت کلینیک طب فروغ سر همراه باشید.

فولیکول مو چیست؟
در علم پزشکی فولیکول مو نوعی محفظه و یا کیسهای تونلی شکل در لایه پوستی سر بوده که وظیفه اصلی آن رشد موهای شما خواهد شد. جالب است بدانید فولیکول مو اصلیترین ساختار مو بوده که وضعیت رشد و فرم موی سر یا بدن شمارا تعیین میکند. برای مثال افرادی که رنگ موی تیره و یا روشن دارند درواقع این حالت مربوط به فولیکول موهای آنها خواهد بود.
جایگاه فولیکول مو بهترین مکان برای جایگیری پیاز مو و یا همان ریشه موی شما خواهد بود. بافت ساختار فولیکولهای مو از غدد چربی تشکیلشده تا به تولید مو کمک شایانی کند. جالب است بدانید هر فولیکول مو دارای حدود 20 سلول بنیادی برای رشد مجدد موهای شما خواهد بود.

کاشت موی طبیعی به روش FUT
آشنایی بیشتر با مراحل کاشت مو به روش FUT به همراه مزایا و هزینه های کامل این روش در کلینیک طب فروغ سحر.

آناتومی و ساختار فولیکول مو
بهصورت کلی در ساختار هر واحد فولیکول دو قسمت بانامهای اپیتلیال و مزانشیمال وجود دارند. منظور اپیتلیال همان واحد رونده مو و قسمت واضح مو بوده و مزانشیمال همان قسمت انتهایی و پیاز مو خواهد بود. جالب است بدانید حیاتیترین ساختار آناتومی مو همان مزانشیمال و یا بخش پیاز مو خواهد بود که جالب است بدانید در این ناحیه بخشی وجود دارد به نام ملانوسیت که مسئول تعیین رنگ مو را بر عهده دارد. بهصورت کلی ما در ادامه آناتومی و ساختار تشکیلدهنده فولیکول مو را بیان خواهیم کرد.
اجزای فولیکول مو به ترتیب شامل موارد زیر است:
- Papila یا همان پستانک مو
- غلاف ریشه مو
- بلوج یا برآمدگی
- جام مو
- غدد چربی
- گیرندههای حسی
حال به ترتیب و بهصورت خلاصه هرکدام را شرح خواهیم داد. لطفاً تا انتهای مطلب ما را همراه کنید.
پاپیلا یا همان پستانک مو
نام دیگر پاپیلا در ساختار فولیکول مو در زبان فارسی بانام پستانک ترجمهشده است. شماتیک آن شبیه حلقههای مویرگی است که به شکل یک بافت میباشند. در کنارهای آن بخشی وجود دارد که در علم پزشکی به آن ماتریکس مو خواهند گفت. ماتریکس مو وظیفه تشکیل سلولهای پایهای ساخت مو را بر عهده خواهد داشت.
غلاف ریشه مو
یکی از مهمترین بخشهای اصلی مو غلاف مو خواهد بود. غلاف مو درواقع از دو بخش غلاف داخلی و غلاف خارجی تشکیل میشود. غلاف خارجی همانگونه که از نام آن مشخص است تمامی غلاف داخلی مو را محصور میکند که بهصورت سلولهای مکعبی خواهد بود؛ و غلاف داخلی نیز از چندلایه و بخش بخش تشکیلشده که به شرح زیر است.
لایه هنل: بهعنوان یکی از بخش غلاف درونی مو بوده که از سلولهای مکعب شکل تشکیلشده است.
لایه هاکسلی: دومین لایه بعد از هنل بوده که سلولهای تخت و پولکی شکل آن را تشکیل میدهند.
لایه سفت شده درونی نیز بهعنوان سومین لایه بوده که بخش خارجی مو متصل میشود.
برآمدگی یا بلوج
برآمدگی و یا بلوج در بخش خارجی مو در پایین ماهیچه پیلی قرارگرفته است. در زبان انگلیسی ماهیچه پیلی مو را بانام Arrector pili muscle یا ماهیچه راست کننده مینامند. همانطور که از نام نیز مشخص است زمانی که در یکهوای سرد قرار میگیرد موهای شما سیخ میشوند که نتیجه عملکرد ماهیچه Pili خواهد بود.
بلوج یا همان برآمدگی در پایین ماهیچه بهعنوان یکی از حیاتیترین بخشهای مو بوده که فولیکولهای مو را با استفاده از سلولهای بنیادی میسازد. اینجا است که در این بخش حدوداً 20 سلول بنیادی برای هر واحد فولیکول مو وجود دارد. لازم به ذکر است درصورتیکه این 20 سلول به اتمام برسد درواقع رشد موها متوقف خواهد شد. اینجا است که ممکن است شما نیاز به عمل کاشت طبیعی موی سر خود خواهید داشت.
جام مو
این بخش درواقع ناحیهای است که فولیکول مو یا همان Hair follicle را در خود مانند یک گلدان درون خود جای میدهد. در اصطلاح علمی و پزشکی جام مو را بانام Infundibulum مینامند.
غدد چربی
این بخش از فولیکول نیز تقریباً همگی با آن آشنا هستند. غدد چربی دقیقاً در کناره مو چسبیده است و نوعی ماده چرب برای نرم کردن مو و ساقه مو و حتی پوست سر ترشح میکند.
گیرنده حسی
وظیفه اصلی این گیرندهها حس کردن جهت و موقعیت مو خواهد بود.

آشنایی با مراحل زندگی و عملکرد فولیکول مو
ما در این بخش به معرفی عملکرد فولیکول مو خواهیم پرداخت و به راهی هر عنوان توضیح مختصری نیز ارائه میکنیم. عملکرد زندگی یک فولیکول دارای 3 مرحله آناژن، کاتاژن و تلوژن است که به شرح زیر خواهند بود.
مرحله آناژن
صلیترین مرحله برای رشد موهای بدن همان مرحله آناژن یا همان Anagen خواهد بود. درواقع مرحله آناژن را همان فاز اصلی رشد مو میگویند. افراد که رشد موی زیادی دارند درواقع دارای آناژن بیشتر خواهند بود. دوره رشد موی سر در مرحله آناژن ممکن است بین 2 تا 6 سال باشد اما در بقیه بخشهای بدن حتی به کمتر از چند ماه میرسد.
مرحله کاتاژن
در فاز کاتاژن Catagen مو بههیچوجه رشد نمیکند درواقع خود را برای افتادن و جایگزین و موی جدید در مرحله آناژن آماده میکند. مدتزمان این مرحله ممکن است حدوداً 2 هفته طول بکشد.
مرحله تلوژن
فاز تلوژن مو را همان فاز استراحت مو نیز تلقی میکنند. در این فاز موی قدیمی در حال افتادن است و موی جدید بهطور کامل جای او را میگیرد. لازم به ذکر است مدتزمان در فاز Telogen حدوداً 2 تا 3 ماه خواهد بود.