ریزش موی سر در انسانها معمولاً از یک الگوی خاصی پیروی میکند؛ اما در حالت کلی ریزش مو ممکن است ناشی از برخی مشکلات ازجمله اختلالات هورمونی، رژیم غذایی نامناسب و یا حتی برخی عوامل محیطی و ژنتیکی باشد؛ اما ریزش موی سکهای یکی دیگر از انواع ریزش مو در افراد بوده که میتواند هم در آقایان و هم در خانمها رخ دهد. ریزش موی سکهای ممکن است در نواحی و سر و یا حتی ریش و نقاط مختلف بدن رخ دهد. این حالت بهعنوان یک بیماری در نظر گرفته میشود که از حالت خفیف شروعشده و تا حالت شدید ادامه خواهد داشت.

ریزش موی سکه ای چیست؟
ریزش موی سکه ای همانطور که در ابتدای این مطلب ذکر کردیم نوعی بیماری در فرد بهحساب میآید. در ریزش موی سکه ای الگوی ریزش بهصورت لکه لکهای روی سر و یا نواحی مختلف بدن خواهد بود. در حالت ریزش موی سکهای یک منطقه مشخصی بهصورت ناگهانی روی سر و یا نقاط دیگر بدن ظاهرشده که محدوده مشخصی دارد. نوعی نقص و اختلال در سیستم ایمنی بدن باعث میشود سلولهای بدن بهاشتباه به فولیکول مو حمله کرده و آنها را از بین ببرد. لذا ممکن است در این شرایط برخی بخشها خفیف تا شدید دچار ریزش مو گردند.
ریزش موی سکه ای دارای 3 مرحله است که مرحله خفیف ممکن است محدوده بسیار کمی را شامل شود. مرحله متوسط ممکن است چندین ناحیه از سر، ریش و یا بدن را شامل شوند و مرحله شدید ممکن است افراد دچار ریزش موی کلی در بدن شوند.
علت اصلی ریزش موی سکه ای چیست؟
زمانی که گلبولهای سفید خون که نقش تعیینکننده برای محافظت از بدن را دارد بهاشتباه به ریشه موهای شما حمله کنند شما دچار ریزش موی سکهای خواهید شد. البته هنوز دلیل مشخصی برای علت ریزش موی سکهای مشخص نشده که چرا سیستم ایمنی بدن با فولیکولهای مو مبارزه میکند؛ اما معمولاً برخی عوامل در تشدید ریزش موی سکهای نقش دارند. برای مثال عامل ژنتیک میتواند اصلیترین دلیل برای ریزش موی سکهای در افراد باشد.
آشنایی با مهمترین عوامل ریزش موی سکهای
همانطور که گفتیم هنوز تشخیص دقیق از علت ایجاد ریزش مو به صورت سکهای به دست نیامده اما برخی عوامل زیر میتواند بر روند پیشرفت این بیماری تأثیر گذاشته و نقش اصلی ایفا کنند.
عامل ژنتیک
یکی از مهمترین دلایل ایجاد این نوع بیماری ژنتیک خواهد بود. اگر دریکی از اعضای خانواده شما این مشکل وجود داشته باشد لذا میتوان ریسک این بیماری را نیز برای خود در نظر گرفت. برخی عواملی چون مشکل خود ایمنی SLE, RA میتواند نقش زیادی در این مشکل داشته باشد.
مشکلات پوستی
ممکن است در اثر استفاده از شامپوهای غیراستاندارد و یا حتی رنگ کنندههای مو به دلیل خواص شیمیایی مضری که دارند باعث این اختلال شده و بیماری سکهای آغاز گردد.
استرس
البته استرس بهصورت قطعی نقش تعیینکنندهای ندارد اما در حالت کلی استرس میتواند با تولید برخی هورمونها روی رشد مو تأثیر منفی داشته و در پی آن استعداد شما را به ریزش موی سکهای بیشتر کند.
زمانی که استرس به بدن تحت عوامل مختلفی وارد میشود هورمونی به نام کورتیزل در بدن ترشح خواهد شد. همین هورمون است که میتواند تأثیر بسیار منفی بر روی سیستم خود ایمنی بدن بگذارد.
واکسن
انجام عمل واکسیناسیون نیز میتواند در برخی افراد خصوصاً در کودکان باعث ریزش موی سکه ای باشد. زمانی که واکسن تزریق میشود سیستم ایمنی بدن شروع به مبارزه با ویروس خفیف شده میکند لذا همین امر باعث میشود نرخ مواد مغذی ریشه موها کم شده و فولیکولها سست شوند و فرآیند ریزش آغاز شود البته ممکن است در این حالت بعد از چندین ماه رشد موها مجدداً آغاز گردد.
عفونت در بدن
زمانی که بدن دچار عفونت میشود سیستم ایمنی بدن و یا همان گلبولهای سفید شروع به مبارزه با عفونت تا زمان رفع کامل آن خواهند شد؛ اما اگر نرخ عفونت بالا باشد ممکن است اشتباه محاسباتی در نحوه حمله گلبولهای بدن رخ دهد و بهاشتباه فولیکولهای مو بهجای ویروس تشخیص داده شود لذا این مشکل به وجود میآید.
کمبود برخی ویتامینها
یکی دیگر از عوامل تشدیدکننده در ریزش موها بهصورت سکهای کمبود برخی ویتامینها ازجمله ویتامین D خواهد بود. ویتامین D باعث تقویت سیستم ایمنی بدن خواهد شد. از طرفی نقش تعیینکننده در رشد موها خواهد شد لذا اگر این ویتامین بهاندازه کافی برای بدن در دسترس نباشد میتواند در روند رشد موها اختلال ایجاد کرده و حالتی شبیه این بیماری به وجود آید.

تشخیص بیماری ریزش موی سکهای
همانطور که گفتیم الگوی این ریزش ممکن است در افراد مختلف متفاوت باشد و از طرفی در نواحی مختلفی ازجمله موی سر و یا حتی ریش نیز رخ دهد؛ اما تشخیص اصلی آن بایستی توسط پزشک متخصص انجام گردد. پزشکان معمولاً نواحی ریزش را زیر میکروسکوپ قرار داده تا نوع آن را تشخیص دهند. از طرفی اگر بعد از معاینه تشخیص قطعی داده نشد و نیاز به بررسی مجدد بود ممکن است یک آزمایش تخصصی برای فرد تجویز گردد.
اما برخی نشانههای زیر در تشخیص این بیماری کمک کننده است:
- بروز لکههای کوچک طاسی شکل و بهنوعی دایرهای مانند در پوست سر و یا حتی بخشی از بدن ازجمله ریش.
- ریزش و رشد مجدد مو بهصورت همزمان
- ریزش مو در یکطرف سر
- موهایی شبیه «علامت تعجب» که قسمت پایینِ آنها باریکتر از قسمت بالایی است.
- ایجاد فرورفتگیهای ریز و لکه روی ناخنها
آشنایی با انواع ریزش موی سکه ای
این بیماری معمولاً به چند شکل در بدن رخ میدهد که بهصورت خلاصه آن را شرح خواهیم داد.
ریزش موی آلوپسی آره آتا توتالیس
در این نوع الگوی ریزش متأسفانه تقریباً فرد در مرحله حاد خود قرار دارد و ممکن است تمامی موهای ناحیه سر خود را از دست دهد که نیاز به درمان تخصصی خواهد داشت.
اوفیاز آلوپسی آره آتا
این نوع بیماری نیز باعث میشود نواحی ریزش موی سر شما بیشتر در کنارهای سر و ناحیه گیجگاه باشد.
آلوپسی یونیورسالیس
متأسفانه در این نوع بیماری فرد بهطور کامل تمامی موهای بدن خود را ازجمله سر، صورت و بدن خود را از دست خواهد داد.
درمان ریزش موی سکه ای بهصورت تخصصی
اگر دچار این بیماری شدهاید و نگران تشدید آن هستید لازم به ذکر خوشبختانه روشهای درمان مختلفی وجود دارد که در ادامه به شرح آنها خواهیم پرداخت.
درمان ریزش مو سکه ای با کورتیکواستروئیدها
تزریق موضعی کورتیکواستروئیدها بهعنوان یکی از درمانهای رایج برای ریزش مو خواهد بود. برای درمان بیماری سکه ای این دارو با استفاده از سوزنهای بسیار ریز به مناطق طاسی شکل تزریق میگردد. البته دوره درمانی با این دارو متفاوت است ممکن است طبق نظر پزشک 6 هفته به طول بیانجامد.
یکی از مزایای استفاده از روش درمانی تزریق کورتیکواستروئیدها این است که ممکن است حدوداً بعد از 4 هفته تزریق اثر نمایان شود.
درمان بیماری سکهای با داروی ماینوکسیدیل
درمان ریزش مو با استفاده ماینوکسیدیل بهعنوان یک روش درمانی شناختهشده است که برای بیماری سکه ای نیز کاربرد دارد. با استفاده از این روش کافی است محلول ماینوکسیدیل و شامپوی موردنظر به ناحیه تحت درمان روی پست سر مالیده شوند. البته اگر شدت بیماری سکهای در افراد بسیار حاد باشد این دارو بهتنهایی جوابگو نخواهد بود.
درمان ریزش سکه ای با آنترالین
یکی از داروهای مهم برای درمان ریزش مو داروی آنترالین خواهد بود. آنترالین قبلاً برای درمان بیماری پسوریازیس تجویز میشد اما با توجه به تأثیرات بالای آن در درمان ریزش مو میتوان روزانه 1 مرتبه بر روی موضع موردنظر مالیده شود. لازم به ذکر است اگر از پماد و یا کرم آنترالین بهطور اصولی و مؤثر استفاده شود. ممکن است تنها در کمتر از 12 هفته شاهد رشد موهای جدید بود.